Норвегія змінила соцвиплати для українських біженців: скільки грошей можна отримати

Гроші піраміда українським мігрантам
Гроші піраміда українським мігрантам

За даними Норвезької імміграційної служби, в Норвегії наразі проживає понад 70 тисяч громадян України, які набули статус тимчасового колективного захисту. Найбільші групи українців проживають у містах Осло, Берген, Ставангер, Тронхейм та Драммен. У 2024 році Норвегія продовжує приймати українців, але встановила жорсткіші правила для біженців. Через те, що Норвегія не є членом Європейського Союзу, процес отримання статусу тимчасового захисту відрізняється від країн ЄС.

Зараз українські біженці можуть отримувати 520 євро (23 746 гривень) на місяць, але лише якщо вони виконують певні умови. Правила посилилися з липня 2024 року. Крім того, біженцям також виплачується 1500 євро (67 207 гривень) за повернення до України.

З 15 липня 2024 року в Норвегії набули чинності нові правила реєстрації біженців. Раніше заяву на отримання захисту можна було подати у реєстраційних пунктах у Кіркенесі, Тронхеймі, Бергені, Ярені та Торпі, але тепер це можна зробити лише в Національному центрі для реєстрації в місті Роді або в Реєстраційному центрі Гардермуен, яке розташоване поруч з аеропортом Осло.

Виплати для біженців

У 2024 році українські біженці можуть отримувати 520 євро (23 746 гривень) на місяць, але для цього вони повинні проживати у центрах прийому біженців та зареєструватися в Національному центрі для реєстрації.

Уряд також стимулює повернення біженців додому, виплачуючи 1500 євро (67 207 гривень) тим, хто вирішить повернутися. Ці зміни спрямовані на контроль інміграції та інтеграцію українських біженців. За словами міністра Тоньє Бренна, кількість біженців з України у 2024 році зменшилась на 40% порівняно з попереднім роком.

Зміни виплат для українців

  • З 2024 року в Норвегії більше не можна отримати тимчасове альтернативне житло;
  • Українці, які хочуть отримувати виплати та підтримку держави, повинні проживати у центрах прийому біженців, а не у приватному житлі;
  • Держава не компенсує витрати, пов'язані з утриманням домашніх тварин в центрах біженців;
  • Для отримання одноразової фінансової допомоги у розмірі 8200 євро (367 401 гривень), потрібно прожити в Норвегії більше року;
  • Для отримання тимчасового притулку та допомоги необхідно зареєструватися в Національному центрі для реєстрації.

Робота в Норвегії для українців

Після отримання тимчасового захисту, українці можуть отримати дозвіл на працевлаштування. Найбільше число вакансій доступно на порталі Arbeidsplassen. Крім того, якщо людина працює в Норвегії, вона автоматично стає членом Норвезької національної страхової системи з першого робочого дня. Як член Норвезької національної страхової системи, NAV відповідає за права на сімейні виплати, пенсію, стан здоров'я та багато іншого.

Дослідження Oslo Met показує, що кожен третій український біженець в Норвегії вже вирішив не повертатися до України. У Норвегії зараз перебуває понад 65 тисяч українських біженців, і більшість з них не вирішила, чи хочуть вони повернутися додому.

Читайте також