Нові FPV-технології від українських виробників

Нові FPV-технології від українських виробників

В останні роки Україна стала ключовим гравцем на світовій арені у галузі розробки та виробництва FPV-дронів військового призначення, а також супутнього обладнання. Цей стратегічний крок підкреслює технологічну самостійність країни. У небі над полями боїв України розгорнуто новий тип озброєнь, перед яким втрачає актуальність товста броня.

FPV-дрони, оснащені камерами, що транслюють зображення в режимі реального часу, стали грізною силою, змінивши перебіг війни. Сьогодні вже ніхто не ставиться зі зневагою до «весільних» квадрокоптерів. Ці невеликі, маневрені апарати, що колись використовувались для зйомок висотних відео, тепер відіграють вирішальну роль у розвідці, коригуванні артилерійського вогню та атаках на ворожі позиції та техніку.

Згідно з повідомленням заступника міністра зі стратегічних галузей, лише за 2 місяці 2024 року українські виробники дронів зібрали 200 тисяч БПЛА для української армії. Виробництво, що постійно розвивається й удосконалюється, вже найближчим часом дасть можливість виробляти до 2-х мільйонів БПЛА різного типу.

На цей час українські виробники дронів можуть до кінця року випустити 10 тисяч ударних БПЛА середньої дальності та 1 тис. безпілотників з дальністю понад 1000 км. Держава займається розвитком сектора і вже уклала 58 контрактів з приватними компаніями. Усього ж виробництвом FPV займається понад 200 компаній різного масштабу, які представили понад 1000 новинок, що відразу зацікавили представників Армії дронів.

Новинки FPV-технологій

У той час як більшість компаній займається нарощуванням темпів виробництва власних складників та вдосконаленням наявних моделей задля підвищення вантажності та дальності польоту, деякі ентузіасти висувають нові ідеї.

Так, вже ыснують розробки новітніх FPV-дронів з машинним зором. Модель БПЛА зі штучним інтелектом, що отримала назву «Укропчик», не боїться впливу ворожої РЕБ. Оператору потрібно лише підвести дрон до лінії бойового зіткнення та вказати ціль, після чого ШІ її захоплює та супроводжує вже без участі людини. Таким чином, придушувати сигнал керування та передачі відео вже марно. ШІ доведе дрон до потрібної точки та атакує ворога.

Ще одна новинка представлена ​​українською компанією BattleBorn, яка паралельно з випуском FPV-дронів камікадзе налагодила серійне виробництво наземних станцій для FPV дронів. Комплект включає цілий комплекс обладнання, антен, ретранслятор, блок управління, а також щоглу 6-метрової висоти, кабель та інше.

Завдяки використанню наземної станції набагато підвищується якість зображення та сигналу, що дозволяє надійно контролювати дрон на дистанції в 3 рази вище, ніж за звичайних умов, і крім того, вона підвищує безпеку оператора дрону завдяки дистанційному керуванню.