Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв

Оренда автомобіля: нові правила водіїв
Оренда автомобіля: нові правила водіїв

Верховна Рада України розгляне законопроект, який змінить правила укладання договорів найму та позички автомобілів. Комітет з правової політики рекомендував прийняти його за основу.

Головна ідея законопроекту - скасувати обов'язкове нотаріальне посвідчення для договорів найму та позички авто, якщо вони укладаються на термін менше 3 років. Це спростить процес укладання короткострокових договорів.

Автори законопроекту пояснюють, що на практиці люди часто не проходять нотаріальне посвідчення для таких договорів, особливо якщо вони короткострокові. Це призводить до проблем, наприклад, при відшкодуванні збитків у разі ДТП.

Законопроект також враховує практику Верховного Суду. Зокрема, згадується справа №125/1216/20, де суд вирішив, що договір оренди транспортного засобу за участі фізичної особи-підприємця не потребує нотаріального посвідчення. В іншій справі №640/1834/19 Верховний Суд постановив, що відсутність нотаріального посвідчення договору позички автомобіля між фізичними особами не робить його недійсним.

Депутати зазначають, що є чимало судових спорів, пов'язаних із застосуванням чинних норм щодо найму та позички транспортних засобів.

Читайте також