Нові зарплати військових в Україні: скільки платитимуть із 1 травня

Додаткова фінансова винагорода для військових

З 1 квітня Кабінет міністрів в Україні прийняв рішення про додаткову фінансову винагороду для військових в розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата буде доступна вже з цього місяця. Варто зазначити, що це не замінює 100 тисяч гривень, які вже виплачуються "бойовим", а становить додаткову винагороду для військових на передовій.

Як повідомили на сайті АрміяInform, цю фінансову доплату можуть отримати військовослужбовці Збройних сил, Нацгвардії, СБУ, ГУР, Держприкордонслужби, Служби спецзв'язку, Державної спеціальної служби транспорту та поліції. Ця виплата передбачена саме для тих, хто безпосередньо перебуває на лінії зіткнення з ворогом.

Отримати цю винагороду можуть військові, які виконують бойові або спеціальні завдання в першому ешелоні оборони або наступу на відстані до ротного опорного пункту включно. Також її можуть отримувати ті, хто виконує бойові завдання між позиціями Сил оборони України та агресора, на окупованих росією територіях або на території ворога.

За новим рішенням Кабінету міністрів, військовослужбовці, які перебувають на передовій, можуть отримувати вже більше ніж 190 тисяч гривень, включаючи:

  • грошове забезпечення, залежне від звання, посади та вислуги років (мінімально 20 100 грн);
  • 100 тисяч гривень "бойових";
  • 70 тисяч гривень винагороди.

Проте, варто відмітити, що є певні нюанси стосовно виплати фінансової доплати. Якщо "бойові" виплачуються щомісяця і сума залежить від кількості днів, протягом яких виконувалися завдання, то виплата 70 тисяч гривень має іншу формулювання: "за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання таких завдань". Це означає, що ця виплата не прив'язана до конкретного місяця і виплачується тільки після сумарно 30 днів виконання завдань.

Дефіцит спеціалістів в Україні

Раніше повідомлялося, що через мобілізацію та виїзд за кордон Україна втратила близько третини працездатних осіб. Це має свої наслідки у різних галузях, зокрема у сфері освіти та медицини. Наприклад, за рік у країні зменшилася кількість логопедів, що призводить до того, що близько 500 дітей з порушенням мовлення залишаються без належної підтримки.

Крім логопедів, в Україні спостерігається зменшення кількості фахівців у різних галузях. Наприклад, з початку вторгнення російської агресії кількість психологів та психіатрів зросла у кілька разів, а зростання числа вакансій у сфері медицини становить до 60-70%. Втім, це стосується не тільки медичних працівників, але й інших спеціалістів.

Проблема мовного бар'єру в Німеччині

Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини закликала прискорити інтеграцію українських громадян на ринку праці та дозволити їм отримувати роботу без знання німецької мови. Однак, мовний бар'єр є однією з основних проблем, яка перешкоджає більшості українців знайти роботу в Німеччині. За даними, лише 25% з 1,2 мільйонів українців, які переїхали до Німеччини через війну, працюють на місцевому ринку праці.