Новий генсек НАТО Рютте пообіцяв продовження підтримки України: основні заяви

Новий генсек НАТО підтримує Україну
Новий генсек НАТО підтримує Україну

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте у своєму першому дні на посаді заявив про переважне значення посилення підтримки України та наближення до її членства в Альянсі.

Під час урочистого засідання в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі Рютте підкреслив, що без міцної та незалежної України тривала безпека в Європі неможлива.

Основними завданнями Рютте назвав виконання зобов'язань, узгоджених на саміті НАТО у Вашингтоні, включаючи фінансові обіцянки та забезпечення незворотного шляху України до членства в Альянсі. Він підкреслив, що НАТО є законним місцем України.

Марк Рютте також висловив підтримку ударам зброєю НАТО по цілях у Російській Федерації, зазначивши, що рішення про такі дії приймається кожною країною Альянсу самостійно. У своїй промові новий генсек НАТО наголосив на кількох ключових ідеях: без підтримки США Україна, швидше за все, б не існувала як держава сьогодні; витрати на підтримку України значно менші порівняно з можливими наслідками перемоги Путіна; підтримка України - це не тільки правильне рішення, а й інвестиція в безпеку країн НАТО. Рютте підкреслив, що в Європі не може бути міцної безпеки без сильної та незалежної України.

Генсек НАТО також згадав про глобальні наслідки війни, спрямувавши увагу на трагедію рейсу MH17, який був збитий російською ракетою над східною Україною у 2014 році. За його словами, ця подія демонструє вплив російської агресії за межами фронту.

Рютте підкреслив необхідність збільшення оборонних витрат країн-членів НАТО, зауваживши, що "безкоштовних альтернатив немає". Крім того, він назвав зміцнення партнерства з Європейським Союзом та іншими країнами, які підтримують цінності Альянсу, пріоритетом.

Попередній генсек НАТО Єнс Столтенберґ у своєму прощальному інтерв'ю також наголосив на важливості підтримки України та попереджав від поставок Росії. Він підкреслив, що найбільший ризик полягає у можливій перемозі Путіна, яка показала б ефективність застосування військової сили та загрози.

Читайте також