Новий президент пообіцяв Аргентині «шокову фіскальну терапію» – Bloomberg

Хав'єр Мілей, який переміг у президентських перегонах в Аргентині, заявив, що країна впровадить "шокову" фіскальну терапію до 2024 року. Його головна мета - подолати інфляцію, яка може перетворитися на гіперінфляцію. Про це повідомляє Bloomberg.

Мілей вже заявив, що "грошей немає", тому державні витрати будуть суттєво скорочені. Річна інфляція в країні уже склала 140%, що є рекордним значенням з часів кризових 90-х.

Політик підтвердив свої наміри провести "шокове регулювання" і зазначив, що скорочення витрат не вплине на звичайних громадян, а затримається на політиках і його союзниках. Мілей також заявив, що багато громадських проектів та робіт будуть залучати приватний капітал.

Мілей поставив перед собою чітке завдання - знищити інфляцію. Він попередив, що в іншому випадку Аргентина стане подібною до Венесуели.

Новий президент Аргентини не розкрив деталі бюджетних коригувань і застосовуваних механізмів. Зате він підтвердив наявність команди економістів, які будуть займатися балансуванням короткострокового боргу Центрального банку.

Необхідно відзначити, що у неділю Аргентина обрала Хав'єра Мілея президентом. За результатами другого туру виборів Мілей набрав 56% голосів, а його суперник Маса - 44%.

Економіка Аргентини постраждала від високої інфляції, загрозливої рецесії та зростання бідності. Це найгірша економічна криза за два останні десятиліття. Мілей пообіцяв провести радикальні зміни для виправлення непродуктивної політики, отримавши підтримку населення, яке страждає від економічних проблем.