Новини з Ірландії: виплати для біженців скоротять, але не всім

В Ірландії скоротять соціальну допомогу для українських біженців

На початку лютого в Ірландії будуть запроваджено скорочені виплати для нових українських біженців. Проте ця міра стосуватиметься тільки періоду проживання у державному житлі, а після цього сума виплат збільшиться. Про це повідомляє видання Irish Independent.

Також новоприбулі українці матимуть гарантоване житло від держави тільки протягом 90 днів. Про це заявила міністр соціального захисту Хізер Хамфріс.

Затверджені нові правила перебування українських біженців в Ірландії, які застосовуватимуться тільки до новоприбулих осіб. Тепер термін проживання у безкоштовному житлі від держави обмежуватиметься 90 днями, а щотижневі виплати зменшаться з 220 євро до 38,80 євро.

За словами міністра, українські біженці отримуватимуть менші виплати, поки перебуватимуть у державному житлі. Проте коли вони житимуть самостійно поза цим житлом, вони отримуватимуть більшу соціальну допомогу.

Спеціальні центри прибуття для українців будуть приймати тільки новоприбулих осіб, повідомила Хізер Хамфріс Комітету соціального захисту. Деякі з цих центрів будуть збудовані по всій країні, і біженці будуть розміщуватися там на протязі 90 днів.

Отже той факт, що вони перебувають у певному центрі розміщення, дає їм право на оплату. - наголосила міністр.

Ірландські політики зазначають, що відтепер буде велика різниця між тими, хто йде до центру розміщення, та тими, хто знаходить житло самостійно. Зменшені виплати також будуть стимулювати пошук власного житла.

За деякими повідомленнями, це може призвести до конкуренції між українськими біженцями та ринком оренди, оскільки будь-хто, хто прийме біженців, буде отримувати від держави 800 євро на місяць.

Враховуючи, що Ірландія вже прийняла понад 110 тисяч біженців з України, дефіцит житла в країні зростає. Очікується, що зменшення виплат зменшить привабливість країни для нових мешканців.

Проте українські біженці, які отримуватимуть зменшену соціальну допомогу, будуть мати доступ до навчання та підтримки в пошуку роботи.

З моменту березня 2022 року до кінця минулого місяця Міністерство соціального захисту Ірландії виплатило українським біженцям понад 754 млн євро. Майже дві третини цієї суми було виплачено у вигляді допомоги з безробіття, ще частину – через пенсійну систему держави. Допомога на дитину також надавалася біженцям з України за спеціальною схемою. Також виплачувалися кошти на додаткові потреби будинку та на одяг.