Обмеження консульських послуг: Міносвіти Польщі прагне переговорів з Україною щодо студентів

Міністр освіти Польщі Даріуш Вечорек планує звернутися до Міністерства освіти України та Міністерства закордонних справ Польщі щодо впливу змін у мобілізації на українських студентів, які навчаються в Польщі. Він зазначив, що в даний момент близько 50 тисяч українців навчаються у Польщі та мають документи, такі як паспорти, студентські візи та посвідки на проживання, видані регіональними управліннями. Міністр також додав, що ситуація з цими документами є новою, тому важко її коментувати.

Вечорек заявив, що в даний момент не бачить загрози для студентів у зв'язку зі змінами у мобілізації, але планує поспілкуватися з міністром освіти та науки України, щоб дізнатися, як українська влада підійде до питання документів для студентів. Він також зазначив, що було б краще, якби студенти закінчили навчання, оскільки вони вже почали навчатися в Польщі на другому або третьому курсі. Міністр планує звернутися до МЗС Польщі, щоб отримати пояснення щодо можливих загроз для українських студентів.

Раніше було повідомлено, що Міністерство закордонних справ України випустило наказ, в якому просить всі консульства припинити надання послуг чоловікам призовного віку. Крім того, Кабінет Міністрів Польщі заборонив пересилання паспортів громадян України та закордонних паспортів для чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном.

Також було повідомлено, що міністерство внутрішніх справ Польщі продовжить тимчасовий захист для українських біженців без паспортів.

Владислав Косіняк-Камиш, міністр оборони Польщі, заявив, що його країна готова допомогти Україні у поверненні призовного віку чоловіків.

Читайте також:

  • Консульський капкан для ухилянтів. Юридичний розбір скандальної вказівки МЗС
  • Коли консульства України відновлять надання послуг чоловікам: МЗС назвало терміни
  • Уряд змінив правила для виїзду деяких студентів за кордон