Обмеження транзиту нафти до Угорщини: чи загрожує Україні дефіцит палива на заправках

Загадка нафтового дефіциту по Україні
Загадка нафтового дефіциту по Україні

Українцям розповіли, чи загрожує Україні дефіцит пального на заправках через обмеження транзиту нафти до Угорщини.

Як повідомив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, Україна заборонила транзит російської нафти через нашу територію до Угорщини та Словаччини. Влада цих країн обурилася і заявила про обмеження імпорту пального до України.

Директор Куюн запевнив, що це не вплине на забезпеченість ринку України пальним. У нас є можливість привести на 50% більше пального завдяки розгалуженій системі постачання. При цьому він зазначив, що втрата Україною як клієнта для компанії MOL, яка володіє НПЗ в Угорщині та Словаччині, буде пострілом самим собі в ногу.

"Вони це розуміють, судячи з того, що розмови про можливе припинення поставок нам електрики з Угорщини припинилися. Це їх чималі гроші. А коли російська нафта припинить надходити туди (ці винятки із санкцій не назавжди), такий клієнт їм буде потрібно ще більше. Хоча як тільки ми отримаємо доступ до великої води, ми першими відмовимося від угорсько-словацького імпорту як досить дорогого", - сказав Куюн.

Експерт також звернув увагу на те, що ввівши санкції, Україна мала серйозні причини для цього, але не пояснила їх європейським партнерам.

"Знаємо тільки, що введено санкції проти "Лукойлу" (російської, але приватної компанії), а проти "Роснефти" (державної компанії), яка теж є в тій "Дружбі", - ні. Там також є "Татнафта", ближча до кремля, ніж "Лукойл". Зокрема, у Татарстані активно розвивається оборонна промисловість, зокрема збирають "шахеди", але прокачування нафти не знизилося, як заявив НАК. А Лукойл, думаю, перехрестився і пішов продавати свою нафту на море. Ми нічого не виграли, але нас уже звинуватили в підриві енергетичної безпеки Європи. Виникає чергове питання: хто і навіщо це зробив з нашого боку і так підставив країну?", - додав Куюн.

Нагадаємо, коли і на скільки подорожчають бензин, дизель та автогаз.

Читайте також