Обмеження калорій може вплинути на тривалість життя

Знижене споживання їжі, що не викликає недоїдання (обмеження калорійності свого раціону) сприяє тривалості життя, поліпшуючи стан здоров’я.

Такого висновку дійшли групи дослідників з Єльської школи медицини Вашингтонського університету, Центру біомедичних досліджень Пеннінгтона та інших наукових установ США.

За результатами дослідження у журналі Science були опубліковані важливі дані. Вчені вивчили показники імунної функції у людей, що обмежили добове споживання калорій приблизно на 14% на протязі 2-х років.

З’ясувалося, що у цьому випадку вироблялося більше Т-клітин, які відіграють ключову роль імунної функції і уповільнюють процес старіння. «За 2 роки помірного зниження калорій були перепрограмовані шляхи у жирових клітинах, що допомагають регулювати процеси у мітохондріях. Таким чином, мітохондрії стали виробляти більшу енергію, а також протизапальні реакції організму. Це можна дорівнювати до отримання організмом ключів від довголіття», – каже доктор філософії, професор з клінічних наук Ерік Рауссін.

Іншими словами, обмеження калорій перебудовує метаболічні та імунні реакції, що збільшують тривалість життя та здоров’я.

Продукуюча Т-клітини вилочкова залоза з віком зменшується й виробляє значно менше таких клітин. Тому літнім людям важче боротися з інфекціями та деякими видами раку. А обмеження калорій допомагає запобігти її зменшенню.

Т-клітини покращують здатність організму спалювати запаси жирних кислот для отримання енергії.

Якщо організм не спалює запаси «палива», жири можуть накопичуватися. Це призводить до резистентності до інсуліну, ожиріння, діабету другого типу та старіння.