Оборонна промисловість України на підйомі, однак є "але" – WP

Українська вчиться виробляти власні снаряди

Україна розпочала виробництво своїх мінометних та артилерійських снарядів калібру 122 і 152 мм, а з цього року також планує випускати 155-мм снаряди стандарту НАТО. Про це повідомляє The Washington Post.

«Виробництво зросло втроє у 2023 році й, як очікується, збільшиться в шість разів цьогоріч», – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Також українські оборонні компанії виробляють безпілотники, які складають 90% від потреб України у цих засобах військової техніки. Серед них є дальнодіючі БПЛА та морські дрони.

Окрім того, Україна розпочала виробництво ракет з дальністю стрільби близько 650 км, а також розробляє системи протиповітряної оборони та високоточні ракети, схожі на американські HIMARS.

Незважаючи на ці зусилля, Україна витратить близько 5 млрд доларів на внутрішнє виробництво озброєнь, але цього недостатньо, щоб замінити втрату міжнародної підтримки, зокрема поставок зброї зі Сполучених Штатів.

Крім того, чеська компанія Czechoslovak Group готова інвестувати в Україну сотні мільйонів євро для підвищення власного виробництва важких боєприпасів. Вони ведуть переговори з Укроборонпромом щодо можливого спільного підприємства.

Країни Європейського союзу також намагаються зібрати 1,5 млрд доларів екстреного фінансування для закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ. Нагадаємо, що Україна вже закупила понад 350 тисяч артилерійських снарядів у європейських країнах.