Обсяги експорту української агропродукції за дев'ять місяців різко зросли

Обсяги експорту зростають. Зображення графіку експорту агропродукції
Обсяги експорту зростають. Зображення графіку експорту агропродукції

Експорт агропродукції зрос на 9,9 млн тонн

У Державній митній службі заявили, що за перші дев'ять місяців 2024 року обсяги експорту агропродукції України збільшилися на 9,9 млн тонн. Це становить більше ніж чверть від загального обсягу експорту. Вартість експортованих товарів зросла на 1,4 млрд доларів.

За даними митниці, у період з січня по вересень 2024 року Україна вивезла 48,9 млн тонн агропродукції на суму 10,5 млрд доларів.

Основною причиною такого зростання стало відновлення морського сполучення. Завдяки цьому станом на сьогодні 89% загального обсягу експорту агропродукції було здійснено морським видом транспорту. На суходолі експортери надають перевагу залізничному транспорту, лише 2% товарів переміщуються автомобільним транспортом

Зазначається, що основними експортованими агропродуктами залишаються зернові культури. За перші 9 місяців було вивезено 42,3 млн тонн зернових на суму 7,1 млрд доларів. Іншою значною складовою експорту є насіння та плоди олійних рослин. Вартість цих товарів становить 2,2 млрд доларів, а обсяг - 5 млн тонн.

Особливості імпорту агропродукції

Що стосується імпорту, тут ситуація має дещо інші особливості. Близько 80% всієї імпортованої агропродукції з України потрапило автотранспортом, майже 18% - морем і 2% - залізницею. Це в основному пов'язано з імпортом з країн Європи, коли товари постачаються через різні види транспорту.

Загалом в Україну було імпортовано 978,8 тис. тонн агропродукції на суму 1,7 млрд доларів. Найбільшу частку в імпорті складають їстівні плоди та горіхи - 468 тис. тонн, що коштували 563,8 млн доларів. Також було імпортовано значну кількість овочів - 194,2 тис. тонн (246,6 млн доларів), а також насіння олійних рослин - 50,2 тис. тонн на суму 346,5 млн доларів.

Читайте також