Один із стовпів пропаганди Московської церкви в Україні утік до Італії

У Італії вже існує понад 15 громад УПЦ МП, які керує спеціально призначений єпископ. Крім того, до Італії також переїхав заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ МП Микола Данилевич, повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш.

За його словами, Російська православна церква в Італії не задоволена своїм становищем. УПЦ МП намагається залучити україномовних вірян у Італії із РПЦ шляхом будівництва своєї мережі організацій і церковних структур.

«Так би мовити, під гаслом, що україномовні і україноідентичні православні повинні ввійти до них. РПЦ не хоче ділитися прихожанами. Навіть зі своєю філією. В Італії вже є понад 15 громад УПЦ МП. Керує цією мережею спеціально призначений уповноважений єпископ Вініамін. Також в Італії осів заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ МП Микола Данилевич», – пояснює Андрій Юраш.

Наразі в Італії працює 160 громад УГКЦ, що, за словами Юраша, є значно більшою присутністю, ніж у російської церкви або УПЦ МП.

«Остання хвиля біженців з України привела до Італії багато людей зі сходу України. Вони не хочуть пов’язувати себе ні з УПЦ МП, ні, тим більше, з РПЦ. Є випадки виходу з РПЦ. Наприклад, у місті Удіне російську церкву покинув отець Володимир Мельничук», - розповів посол.

Андрій Юраш зауважує, що, хоч УПЦ МП намагається залучити україномовних вірян із РПЦ у Італії, це все ж таки одна структура, і немає конфлікту між ними. Юраш підкреслює, що якщо з'явиться формальна спроба відокремитися від РПЦ, російські духовні лідери будуть дуже насторожено сприймати це.

Раніше посол України пояснив, чому Папа Римський не поспішає до України. Також Італія виділила €500 тис. на реконструкцію Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, який був зруйнований російськими військами у 2023 році.

Читайте також:

  • Патріарх Кирило заявив, що УПЦ МП належить до Російської православної церкви
  • Лобіст Новинського погрожує народним депутатам, які хочуть заборонити Московську церкву в Україні
  • У центрі Києва Московська церква досі поминає патріарха Кирила (відео)