Одна з країн ЄС хоче надати біженцям дозвіл на довгострокове проживання

Міністерство внутрішніх справ Чехії пропонує нові умови для українських біженців

Українські біженці в Чехії матимуть змогу отримати дозвіл на довгострокове проживання замість тимчасового захисту. Пропозицію змін до закону Lex Ukraine внесло Міністерство внутрішніх справ Чехії.

Зараз українські біженці можуть отримувати тимчасовий захист, але нові умови розширять їх можливості. Тепер вони матимуть шанс отримати дозвіл на довгострокове проживання після виконання певних умов.

«Режим тимчасового захисту для українських біженців діятиме і надалі. Деякі з них хочуть залишитися жити у Чехії тривало і мати ясну перспективу. Тому ми пропонуємо економічно активним біженцям з України можливість отримати дозвіл на довготермінове проживання, подібний до того, яким користуються інші іноземці з країн поза ЄС», – заявив міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Однак перехід на довгострокове проживання буде доступним лише для тих біженців, які відповідають деяким умовам, таким як мінімальний термін перебування в Чехії з тимчасовим захистом і економічна незалежність.

Процедура зміни статусу буде простою і схожою на електронну реєстрацію для продовження тимчасового захисту. Вже наразі в Чехії зареєстровані 338 736 біженців із України, а статус тимчасового захисту діятиме до березня 2025 року. Очікується, що у другому кварталі цього року обговорюватимуть наступні кроки щодо статусу перебування українців у ЄС.

Додатково, Міністерство праці та соціального забезпечення Чехії повідомило, що з 400 тисяч українців 123 тисячі працюють за контрактом і 90% із них сплачують податки та відраховують гроші до пенсійного фонду та медичного страхування. Сума цих внесків перевищує обсяг допомоги, яку нині отримують українські біженці.