Одна з країн ЄС хоче запровадити нове правило для українських біженців

Нідерланди вимагатимуть оплати проживання українських біженців

Уряд Нідерландів планує ввести нове правило для українських біженців, згідно з яким працевлаштовані люди повинні оплачувати проживання у муніципальних притулках. Гільверсюм, один з муніципалітетів, незабаром почне вимагати внески від працюючих українців, повідомляє hilversumsnieuws.nl.

Держсекретар з питань біженців Ерік ван дер Бург виступив ініціатором впровадження обов'язкових внесків від українців, які проживають у притулках і мають роботу. Міністерство розробляє відповідні норми для муніципалітетів, які, ймовірно, почнуть застосовувати це правило до кінця року.

Поки що, муніципалітет Гільверсюм просить українських біженців, які досягли 18-річного віку, добровільно сплачувати внески за проживання. Це стосується двох приймальних центрів у місті.

«Ми хочемо ознайомити мешканців приймальних пунктів з вартістю їх проживання та зберегти підтримку для українців», - повідомляє муніципальна влада. Поки що внески є добровільними і не підлягають перевірці та наслідкам за несплату.
«Переміщені особи будуть проінформовані про це рішення листом і будуть мати можливість сплатити внесок, відповідний їх бюджету», - пояснили чиновники.

Також варто зазначити, що українським чоловікам вже не надаватимуть прийом у головному приймальному пункті Нідерландів - Jaarbeurs Hall 5 у Амстердамі. З лютого цього року цей притулок відмовляв у наданні тимчасового житла окремим категоріям українців, тепер же відмовляють у поданні житла одиноким чоловікам та парам без дітей через недостаток місць.

Нагадаємо, що в Нідерландах закінчився термін тимчасового захисту для біженців з України, які не мають українського громадянства. Від 4 березня 2023 року близько 2540 громадян третіх країн з України більше не мають права на притулок у Нідерландах.