Одна з країн ЄС почала перевірку українських дітей у школах

Українські діти з тимчасовим захистом у Чехії будуть перевірятися на відвідування навчальних закладів. Це робиться для того, щоб встановити, як біженці з України займаються навчанням. За словами міністра освіти Чехії, перевірка триватиме з 3 по 10 квітня і стосуватиметься початкових, середніх шкіл та консерваторій. Дані збираються, щоб виявити, як діти беруть участь у навчальному процесі. При цьому батькам не потрібно звітувати, оскільки інформацію про учнів надають директори шкіл.

Відвідування навчальних закладів є обов'язковим у Чехії. Діти повинні йти до дитсадка до 5 років і до школи до 15 років. Якщо дитина не ходить до школи протягом 15 днів без поважних причин, її можуть відрахувати. Батьки отримають лист від директора школи з повідомленням про можливе відрахування і попередженням надати пояснення відсутності. На вирішення питання вони отримують ще 15 днів. Після 30 днів відсутності дитину вважатимуть відрахованою, якщо її батьки не пояснять причину відсутності.

Пропозиція щодо довгострокового проживання

Також повідомлялося, що українські біженці в Чехії матимуть змогу отримати дозвіл на довгострокове проживання замість тимчасового захисту. Таку пропозицію внесло Міністерство внутрішніх справ. Вона передбачає отримання дозволу на довгострокове проживання після виконання умов. Біженці, які не потребують допомоги держави і є економічно незалежними, зможуть вийти з тимчасового захисту і отримати статус відповідно до закону про проживання іноземців.