Одне із міст Швейцарії стало «безпечною гаванню для біженців»: що це означає

Місто Берн у Швейцарії приєдналося до коаліції міст Німеччини та німецької Швейцарії, які стали «надійною і безпечною гаванню» для біженців, не зважаючи на міграційну політику федерального центру. Берн дозволив собі опонувати законам федеральної влади Швейцарії та взяв на себе зобов'язання приймати більше біженців. Це декларація стимулюватиме активність Берна у сфері соціальної інтеграції біженців.

Місто Берн розташоване далеко від морського узбережжя та не має порту для суден з біженцями. Проте воно може самостійно приймати більше біженців, ніж це дозволяють федеральні квоти. У Швейцарії рішення про прийом біженців приймає федеральна влада, а не міста, та розподіляє їх між кантонами.

Проект Seebrücke, до якого приєдналося і місто Берн, закликає до солідарної міграційної політики та припинення недоліків на зовнішніх кордонах Європи. Проект має восьмох цілей, серед яких збільшення кількості приймаючих біженців та підтримка рятувальних місій на морі. Його підтримують вже 322 міста-учасники, включаючи такі великі міста, як Берлін та Мюнхен.

У Швейцарії збільшується кількість українських біженців, які отримали особливий міграційний статус. За останні два роки до країни прибуло близько 90 тис. українців, особливий статус отримали 65 тис. з них. Більшість біженців прибули до Швейцарії після початку конфлікту в Україні.