Офіційно: українська журналістка Вікторія Рощина загинула в полоні РФ

Фото зниклої української журналістки Вікторії Рощини
Фото зниклої української журналістки Вікторії Рощини

 Підтверджено інформацію про смерть журналістки Вікторії Рощиної в полоні в Росії. Про це повідомив керівник пресслужби Координаційного штабу Петро Яценко.

За Яценком, ще рано говорити про деталі смерті, проводиться робота з встановленням обставин. Відомо, що Рощина готувалася до обміну і перебувала на території Росії.

Рощина була затримана 16 березня 2022 року, коли вона знаходилася у Бердянську, що було окуповано російськими представниками. Однак 22 березня вона була звільнена російськими військовими і була змушена записати відеозвернення, в якому вона відкидала претензії до російських спецслужб.

Блок галереї

Пізніше батько Вікторії, Володимир Рощин, отримав лист від Міністерства оборони РФ, в якому визнавалося затримання журналістки. Родичі Рощини раніше звертались до окупаційної прокуратури Маріуполя щодо цього.

Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року на окупованій території, куди вона їхала з України. Рідні востаннє спілкувалися з нею в той день, коли вона повідомила про пропуски прикордонних перевірок, але не вказала своїх точних місцезнаходжень. Заяву про зникнення вона подала українським правоохоронним органам 12 серпня.

Російські війська визнали, що тримали журналістку, але не розкрили більше деталей. Українські журналісти стали частою мішенню для російських обстрілів та атак. Протягом війни було вбито щонайменше 50 працівників медіа, доля деяких точно не відома.

Читайте також