Олімпіада-2024. Україна опустилася у медальному заліку

Прапор України і медалі Олімпіади-2024
Прапор України і медалі Олімпіади-2024

Залишилося всього 2 дні до закриття Олімпійських Ігор-2024, тож боротьба за лідерство в медальному заліку наближається до завершальної прямої.

Сьогодні Україна здобула свою одинадцяту медаль – срібло вибороли Людмила Лузан та Анастасія Рибачок в каное-двійці на дистанції 500 метрів. Українські спортсменки повторили успіх з трьох років тому та знову поступилися лише китайській команді. Зараз Україна має три золоті (Ярослава Магучіх – легка атлетика, жіноча команда шаблісток – фехтування, Олександр Хижняк – бокс), чотири срібла (Сергій Куліш – кульова стрільба, Ілля Ковтун – спортивна гімнастика, Парвіз Насібов – боротьба, Людмила Лузан/Анастасія Рибачок - веслування на байдарках та каное) та чотири бронзи (Ольга Харлан – фехтування, Михайло Кохан та Ірина Геращенко – легка атлетика, Жан Беленюк – боротьба). Незважаючи на те, що Україна втратила три позиції в медальному заліку та зараз займає вісімнадцяте місце, є можливість збільшити кількість медалей, оскільки спортсменка Ірина Коляденко вийшла до фіналу.

Гонитва за першість у медальному заліку триває між Сполученими Штатами Америки та Китаєм, оскільки ці країни мають однакову кількість золотих медалей, а американці випереджають китайців за кількістю срібних та бронзових медалей. Китайські спортсмени вже другий день поспіль здобувають найбільшу кількість перших місць: сьогодні перемоги здобули каноїстки Шисяо Шу та Мен'я Сун, стрибунка у воду Ївень Чен, чоловіча команда з настільного тенісу та боксерка Ю Ву.

Вперше протягом останніх днів багато змін відбулися в топ-10 медального заліку: Франція вибула з п'ятірки, оскільки сьогодні не виграла жодної золотої медалі. Замість неї на четвертому місці тепер розташувалася Японія, яка піднялася на три позиції за день, скоротивши відставання від Австралії, що знаходиться на третьому місці. Важливо зазначити, що японці побили свій власний рекорд з кількості золотих медалей, адже у них вже 16 таких нагород.

Крім вищезгаданих країн, Велика Британія займає п'яте місце, Південна Корея впала на сьому позицію, Нідерланди залишаються на восьмому місці, Німеччина піднялася на дев'яте, а Італія замикає топ-10.

Літні Олімпійські ігри проходять у Парижі та 16 інших містах Франції, а також на Таїті. На цих Іграх також відбувається дебют брейкдансу як олімпійського виду спорту, а також це останні Ігри, проведені за президентства МОК Томаса Баха.

Олімпіада 2024 року є першими, на яких рівна кількість спортсменів серед чоловіків і жінок. Прогнозується, що вартість Ігор становитиме 8,3 мільярда євро.

Церемонія відкриття відбулася о 19:30 26 липня 2024 року. Це вже другий раз в історії, коли відкриття Олімпійських ігор проходить поза стадіоном (перший раз це сталося на Літніх юнацьких Олімпійських іграх 2018 року).

Парад націй відбувся на човнах по річці Сена від мосту Аустерліц до Єнського мосту, а офіційна церемонія пройшла на площі Трокадеро на тимчасовому міні-стадіоні. Маршрут параду пролягав уздовж 6 кілометрів і демонстрував культурні елементи церемонії та види на визначні пам'ятки Парижа.

Режисером церемонії Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 року був Тома Жоллі.

Олімпіада-2024. Медальний залік

Читайте також