ООН оголосила червоний рівень тривоги через кліматичні зміни

Всесвітня метеорологічна організація оголосила про червоний рівень тривоги через те, що 2023 рік побив усі кліматичні рекорди. Про це повідомляє агентство Reuters.

Організація ООН в своєму щорічному звіті "Стан глобального клімату" зазначила, що середні температури досягли найвищого рівня за 174 роки спостережень, перевищивши на 1,45°C доіндустріальний рівень.

«Всесвітня спільнота б'є на сполох перед світом. Те, що ми спостерігали у 2023 році, особливо з безпрецедентним потеплінням океану, відступом льодовиків і втратою антарктичного морського льоду, викликає особливе занепокоєння», - наголосила генеральний секретар метеорологічної організації Селеста Сауло.

У звіті зазначено, що температура океану також досягла найтепліших показників за 65 років спостережень. Понад 90% морів зазнали сильної спеки, що завдало шкоди продовольчим системам протягом року.

Генеральний секретар метеорологічної організації Селеста Сауло особливо занепокоєна потеплінням океану, яке вона називає "майже незворотнім", пояснюючи це особливостями води, яка зберігає тепло довше, ніж атмосфера.

Вченими було підкреслено, що існує "висока ймовірність" того, що 2024 рік також встановить нові рекорди в температурі.

Нагадаємо, що в лютому було встановлено глобальний температурний рекорд. Вчені стверджують, що головною причиною є збільшення викидів вуглекислого газу в енергетичному секторі.

Зазначимо, що антропогенна зміна клімату і природне явище Ель-Ніньо сприяли тому, що 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень. Ель-Ніньо полягає в різкому підвищенні температури поверхневого шару води на сході Тихого океану і впливає на погоду значної частини Землі.

Читайте також:

  • 2023 - найспекотніший рік за всю історію спостережень: що загрожує?
  • ООН зробила тривожні висновки про розрив між багатими та бідними країнами
  • Кліматолог дивує прогнозами щодо змін тривалості літа і зими в Україні за 20 років