ООН повідомила, на скільки скоротилося населення України через війну

Графік зменшення населення України внаслідок війни
Графік зменшення населення України внаслідок війни

Населення України скоротилося на 10 млн осіб

Населення України зменшилося на 10 млн осіб, що становить приблизно чверть від загальної чисельності, з початку повновимірного вторгнення Росії. Ця ситуація спричинена відтіком біженців, зменшенням народжуваності та загибеллю людей під час війни. Про це повідомила голова східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення Флоренс Бауер, повідомляє Reuters.

Бауер зазначила, що вторгнення, яке сталося у лютому 2022 року, ще більше ускладнило вже складну демографічну ситуацію.

Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі

, - зазначила вона. Для забезпечення стабільного населення необхідно, щоб рівень народжуваності становив 2,1 дитини на жінку.

За словами посадовиці, точний облік впливу війни на населення України буде проведений після завершення російської агресії, коли можна буде здійснити повний перепис. Вона також зазначила, що прямий вплив вже відчули регіони, які практично порожніли, села, де залишилися лише літні люди, і пари, які не можуть створити сім'ю.

Найбільша частина зменшення населення України припадає на 6,7 млн біженців, які зараз проживають за кордоном, переважно в Європі. Військові загиблі також вплинули на цю ситуацію.

Точних цифр назвати складно, але, за оцінками, кількість жертв становить десятки тисяч

, - додала вона.

Нагадаємо, Україна посіла перше місце у світі за рівнем смертності і останнє за рівнем народжуваності. Такі дані були оприлюднені у нещодавніх звітах ЦРУ щодо демографічної ситуації у світі.

Також прогнозується, що в найближчі роки в Україні та Росії може виникнути демографічна криза, оскільки загалом під час воєнних дій загинуло або було поранено більше мільйона осіб, зокрема військових службовців. Точну кількість цивільних постраждалих досі невідомо.

Раніше Елла Лібанова заявила, що для збереження населення України на рівні 30 млн осіб щорічно необхідно залучати 300 тис. мігрантів.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова заявила, що після завершення війни інтеграція мешканців Криму буде легшою, ніж мешканців Донбасу.

Читайте також