Оперативні дані Мінфіну, або Чому Кличку не личить розповідати про авторитаризм

Оперативні дані Міністерства фінансів щодо виконання місцевих бюджетів за 11 місяців було оприлюднено. Враховуючи часткове вилучення військового ПДФО за 4-й квартал до державного бюджету, доходи загального фонду місцевих бюджетів склали 407,3 млрд грн. Це на 15% більше за аналогічний період минулого року. Значне зростання доходів було зафіксовано у Києві (на 19%) та в областях Закарпатській (+23,8%), Черкаській (+25,8%), та Київській (+31,2%). У той же час, доходи зменшились у чотирьох прифронтових областях. Загалом, доходи продовжують зростати, а плани по доходам вже перевиконані.

Передача військового ПДФО до держбюджету привела до зменшення темпів зростання доходів місцевого самоврядування. Однак фінансовий стан місцевих бюджетів залишається стабільним, особливо віддалених від лінії фронту. На фоні війни та перерахування частини військового ПДФО, фінансова спроможність місцевих громад все ще знаходиться на високому рівні. Наприклад, доходи Києва зросли більш ніж на 60 млрд грн. і річний план доходів вже повністю виконано у листопаді. Це свідчить про успішність фіскальної децентралізації та укрупнення ОТГ як важливої реформи.

У цьому контексті виступ мера Києва Віталія Кличка щодо руху України до авторитаризму та недоліків у централізації влади має свої обґрунтування. Проте, оцінки світових ЗМІ можуть спричинити зневіру та розбрат серед союзників. Дані щодо виконання місцевих бюджетів свідчать про стабільність та успішність фінансової ситуації в місцевих громадах, і давати загальні заяви про авторитаризм може бути недоцільним.