Опитування показало, що 42% українців отримують інформацію про війну від родичів та друзів

Українці найчастіше отримують інформацію про війну з Телеграм-каналів та контактів з родичами та друзями

Згідно опитування, проведеного фондом "Демініціативи" разом з Центром Разумкова, більше половини українців отримують інформацію про події російсько-української війни з Телеграм-каналів. 42% опитаних зазначили, що отримують інформацію від родичів, друзів та знайомих, а 40% користуються YouTube. 37% використовують телемарафон "Єдині новини".

Популярність Телеграм-каналів залежить від віку респондентів. Найбільша кількість молодих людей (до 30 років) користується цими каналами (73%). Зі збільшенням віку, популярність Телеграм-каналів поступово зменшується, і серед найстарших респондентів їми користується тільки 26%.

У вікових групах 18-29, 30-39 та 40-49 років, YouTube є другим найпопулярнішим джерелом інформації про війну. Серед осіб віком 50-59 років, його популярність практично така ж, як каналів міжособистісного спілкування та телемарафону "Єдині новини". А серед найстарших респондентів YouTube використовують значно рідше (лише 25%).

У групах 18-29, 30-39 та 40-49 років, канали міжособистісного спілкування є третім найпопулярнішим джерелом інформації. Телемарафон "Єдині новини" має віковий зв'язок: наймолодші респонденти майже не користуються цим джерелом, але зі збільшенням віку його популярність зростає, так що в найстаршій віковій групі воно стає найпопулярнішим (64% цієї групи).

Залежність від каналів отримання інформації також залежить від рівня освіти. Особи з середньою або неповною середньою освітою найчастіше користуються телемарафоном "Єдині новини" (49%) та спілкуванням з іншими людьми (48%). Особи з середньою спеціальною освітою найбільше користуються Телеграм-каналами (53%) та каналами міжособистісного спілкування (45%).

За респондентами з високим рівнем освіти переважають Телеграм-канали (61%) та YouTube (45%). Телемарафон "Єдині новини", натомість, користується меншою популярністю з підвищенням рівня освіти.

В цілому, українці оцінюють корупцію в державних органах як найбільшу загрозу для України.