Особливості лікування кашлю: які засоби вибрати

Кашель є найпоширенішим симптомом серед дорослих та дітей у сезон застуд та ГРВІ. Він може виникати у результаті дії зовнішніх подразників на органи дихання. Важливо вчасно визначити походження та характер кашлю, щоб розпочати його лікування. Хоча в аптеці https://anc.ua/ru є безліч ліків, які відпускають без рецепта, варто звернутися до фахівця, який зможе правильно обрати склад та дозування препарату, орієнтуючись на стан пацієнта.

Різновиди кашлю та підхід до їх лікування

Розрізняють два основні види кашлю:

  1. сухий — виникає під час запалення задньої стінки гортані, неприємні подразні відчуття пирхоти у горлі спричиняють кашльовий рефлекс;
  2. продуктивний — розвивається, якщо є скупчення мокроти в бронхах, призначений для виведення слизу та очищення дихальних шляхів.

 

Для кожного виду призначені різні ліки. Терапія сухого кашлю полягає в знятті запалення з гортані, яке і є першопричиною подразнення. Для цього використовують льодяники, пастилки, розчини для полоскання горла. Якщо ж відходження бронхолегеневого секрету не відбувається, однак він накопичується в дихальних шляхах — призначають відхаркувальні засоби, які допоможуть перевести сухий кашель у продуктивний. При вологому кашлі мокротиння відходить самостійно, але часто занадто повільно. Для його лікування використовують муколітичні засоби https://anc.ua/ru/product/lazolvan, що розріджують слиз, стимулюють вироблення бронхолегеневого сурфактанта. Таким чином органи дихання швидше очищаються та відновлюються, тому кашель усувається.Image

Як вибрати ефективні ліки проти кашлю

Під час вибору протикашльових ліків фахівці орієнтуються на:

  1. вік пацієнта та особливості організму;
  2. причину захворювання;
  3. концентрацію активного компонента та дозування препарату;
  4. протипоказання до вживання певних медикаментів.

Вкрай важливо правильно вибрати активну речовину — від цього залежить швидкість усунення симптомів та ефективність лікування в цілому. Форма випуску препарату здебільшого залежить від віку пацієнта. Дітям частіше призначають сиропи та пастилки, дорослим — таблетки. Однак це залежить ще й від особистих уподобань хворого, і якщо дозування сиропу дозволяє його використання дорослим — можна замінити ним звичайні таблетки. Варто бути уважними з рослинними лікарськими засобами. Їх вважають відносно безпечними, однак уникнути неприємних побічних дій можна лише, якщо у пацієнта немає алергії на компоненти. Важливо уважно вивчити склад медикаментів, а якщо реакція з’явилась у процесі лікування — скасувати вживання ліків та звернутися до фахівця для підбору іншого препарату.