"Пах війни вже в повітрі": Кулеба підказав ЄС, де "знайти" снаряди для ЗСУ

Україна закликає ЄС скасувати експортні контракти з боєприпасами та направити їх на потреби оборони

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни ЄС скасувати експортні контракти, направити боєприпаси на потреби українського фронту та європейської оборони.

Про це він сказав 19 лютого на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє прес-служба МЗС.

Кулеба повідомив, що РФ продовжує тактику "м'ясних штурмів". Він закликав партнерів ухвалити негайні рішення, щоб надати Україні необхідну кількість снарядів для артилерії.

Він також запропонував країнам ЄС укладати довгострокові контракти на встановлення нових виробництв, шукати боєприпаси за межами Європи. Крім того, глава МЗС України вважає, що ЄС потрібно скасувати існуючі контракти на постачання європейських снарядів до третіх країн та перенаправити їх на потреби ЗСУ та європейської оборони.

"У нас нове реваншистське зло, яке загрожує всій Європі. На жаль, зараз у європейському небі - дим війни на сході, і запах війни вже в європейському повітрі. Але за умови своєчасної та достатньої підтримки Україна здатна перемогти російську агресію та уникнути найгіршого сценарію для Європи", – зазначив Кулеба.

Міністр закликав колег з ЄС вжити заходів щодо практичного початку переговорів про вступ України до ЄС, конфіскацію російських активів та посилення санкційного тиску на РФ.

Раніше Кулеба закликав ЄС здійснити 3 термінові кроки для нарощування постачання артилерійських снарядів в Україну.