"Парасолька захисту": нейтральні країни Європи повинні вступити до НАТО - Шаппс

Вимагаємо вступу нейтральних країн до НАТО - міністр оборони Великої Британії

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс закликав нейтральні країни, які не є членами НАТО, але користуються його захистом, приєднатися до військового альянсу. Він зробив таку заяву під час промови у Лондоні.

Міністр не назвав конкретних країн, однак наголосив, що Велика Британія активно підтримуватиме приєднання більшої кількості країн до НАТО.

"Я буду виступати за те, щоб до НАТО вступили усі, хто користується захистом Альянсу. Деякі європейські країни ефективно користуються захистом НАТО, вони насолоджуються перевагами свободи, але не приєднуються до колективного стримування континенту", - заявив міністр, особливу увагу звертаючи на загрозу, яку становить РФ.

Зокрема, в українських ЗМІ відзначили, що повна війна РФ в Україні підштовхнула нейтральні європейські країни до обговорення можливості вступу до НАТО. Декілька років тому Фінляндія та Швеція приєдналися до альянсу.

Також Шаппс закликав поточних членів НАТО збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП. Британія вже пообіцяла досягти цієї мети до кінця десятиліття, а міністр наголосив, що національний саміт НАТО в липні буде присвячений цьому питанню.

Джерело: УНІАН

Читайте також: