Парламент Грузії подолав президентське вето на закон про "іноагентів"

Парламент Грузії подолав президентське вето на закон про

Грузинський парламент відхилив вето президентки на закон про "іноагентів"

Сьогодні грузинський парламент переступив через вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", більше відомий як закон про "іноагентів".

В результаті голосування 84 депутати проголосували за ігнорування мотивованих зауважень президентки, проти - всього лише чотири.

Закон за Конституцією Грузії повинен бути переданий президенту протягом трьох днів. Якщо Зурабішвілі відмовиться підписати закон, то це зробить голова парламенту Шалва Папуашвілі. Отже, закон набуде чинності на початку червня.

Нагадаємо, що парламент Грузії ухвалив закон про "іноагентів" у третьому читанні 14 травня, після чого президентка поставила на нього вето. Це призвело до масових акцій протесту в Тбілісі, які тривають вже понад півтора місяця.

Західні держави закликали Тбілісі відкласти прийняття закону, а Венеціанська комісія Ради Європи "наполегливо рекомендувала" скасувати його в поточному вигляді. Однак партія влади Грузії відхилила ці рекомендації та звинуватила західні держави в тиску.

Читайте також: