Патріарх Кирило нагородив митрополита Московської церкви в Україні

Патріарх Кирило привітав українського ієрарха з ювілеєм

30 січня митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан відсвяткував своє 75-річчя. З цієї нагоди патріарх Російської православної церкви Кирило відправив йому привітання, яке було опубліковано на сайті РПЦ.

У привітальному листі Кирило відзначив багаторічну церковну службу митрополита Іонафана.

«Незмінно згадую Вас у молитвах, цілую Ваші кайдани і прошу Милостивого Господа дарувати Вам зміцнення душевних і тілесних сил у подвигу сповідництва, бадьорість духу і Свою невичерпну допомогу у перенесенні важких випробувань, які, переконаний, лише послужать, зрештою, до вічної і утвердженню вічної правди Божої, що руйнує безбожників на їхніх місцях»

Крім того, Кирило вшанував митрополита Іонафана високою церковною нагородою.

«Враховуючи Ваші багаторічні та плідні архіпастирські праці та у зв’язку з відзначеним ювілеєм, вважаю справедливим удостоїти Вас ордена преподобного Сергія Радонезького (I ступеня)»

Привітання було викладено виключно російською мовою, незважаючи на те, що адресат – український ієрарх.

Зв'язки з РПЦ не розірвані

Зазначимо, Собор Української православної церкви Московського патріархату ухвалив рішення про «самостійність і незалежність». Проте зв'язки з РПЦ не розірвані, що підтверджує це привітання.

Раніше було повідомлено про підозру священнослужителю з УПЦ МП на Вінниччині, який виправдовував агресію РФ та розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Слідство встановило, що навіть після початку вторгнення окупаційних військ РФ в Україну священнослужитель підтримував політику Кремля та схвалював дії РФ.

Також відомо, що деякі священнослужителі Української православної церкви колишнього Московського патріархату мають російські паспорти.