Пенсія в Німеччині для українців: роз'яснення від німецьких пенсійних органів

Діяльність німецьких пенсійних органів в Україні
Діяльність німецьких пенсійних органів в Україні

Внаслідок війни, розпочатої Росією, багато українців втекли за кордон, зокрема до Німеччини. Серед української спільноти поширюються чутки про те, що українці можуть отримати німецьку пенсію після 50 років. Deutsche Rentenversicherung, офіційно пояснивши умови призначення пенсій для українців, розвіяв ці міфи.

Основні вимоги для отримання пенсії в Німеччині

  • Вік: Пенсійний вік у Німеччині – 63 роки, без врахування національності або статусу біженця.
  • Страховий стаж: Для отримання повної пенсії необхідно мати 35 років страхового стажу, тобто сплачувати внески в пенсійний фонд (Rentenversicherung).
  • Відрахування: При виході на пенсію до досягнення 65 років і 11 місяців застосовуються відрахування у розмірі 0,3% за кожний місяць дострокового виходу.
  • Спеціальних пільг для українських біженців не передбачено. Українці, як і всі інші мешканці Німеччини, мають право на пенсію лише за умови сплати внесків в Rentenkasse протягом щонайменше п'яти років. Це означає, що вони повинні мати офіційну роботу з відповідними відрахуваннями.

Винятки

  • Виходити на пенсію без відрахувань можна, якщо особа сплачувала внески протягом 45 років.
  • Менше ніж 5 років внесків: Право на пенсію може виникнути раніше, якщо особа працювала в країні, що має угоду про соціальне забезпечення з Німеччиною.
  • На жаль, Україна не входить до таких країн. Тому біженцям з України потрібно платити внески до Rentenversicherung щонайменше п'ять років, перш ніж вони зможуть отримати пенсію.

За інформацією Bild, уряд Німеччини припиняє виділення нових коштів на допомогу Україні. За даними видання, канцлер Німеччини Олаф Шольц та міністр фінансів Крістіан Лінднер заморозили усі нові заявки на фінансування. Поточні контракти будуть виконані, але нові запити на допомогу, зокрема від Міноборони, не будуть схвалені через відсутність грошей в поточному бюджетному плануванні для передачі коштів Києву.

Українське МЗС вже відреагувало на цю новину. Речник відомства Георгій Тихий заявив, що повідомлення про так зване припинення військової допомоги Україні з боку уряду Німеччини є некоректними та маніпулятивними.

Раніше повідомлялося, що Німеччина може заощадити від 30 до 50 мільярдів євро, припинивши фінансування України, посиливши міграційну політику та змінивши енергетичну політику.

Влада Німеччини включатиме витрати на ремонт доріг у військові видатки, щоб досягти необхідного показника витрат на оборону за пропозицією НАТО – щонайменше 2% ВВП щорічно. Спеціальний фонд у розмірі понад 100 мільярдів євро призначений для досягнення цієї мети до 2028 року.

Читайте також