Пентагон порадив Білому дому надати Україні фосфорні боєприпаси - ЗМІ

Фосфорні боєприпаси на складі
Фосфорні боєприпаси на складі

Послужовці Пентагону порекомендували адміністрації президента США надати Україні боєприпаси з білим фосфором з оборонною допомогою. Але Білий дім відкинув цю ініціативу - повідомляє NBC.

За планом Пентагону, українська армія могла б використовувати такі "фосфорні" снаряди під час воєнних дій на фронті, але не для атакування ворожих військ.

За інформацією американських ЗМІ, рекомендація полягала в тому, щоб надати Україні артилерійські снаряди з білим фосфором для освітлення полів бою та створення димових завіс.

Троє американських чиновників розповіли NBC, що влада США "кілька разів" відмовляла Мінобороні у наданні Україні боєприпасів із білим фосфором.

Білий фосфор негайно загоряється при контакті з киснем. Він горить при дуже високій температурі й трудно загасить. Фосфор може прилипати до поверхонь, особливо до одягу чи шкіри, і призводити до смертельних опіків.

Правозахисники також проти використання білого фосфору через його шкідливий вплив на легені та очі.

У минулому американські війська використовували білий фосфор проти ворожих військ у різних конфліктах, включаючи Другу світову війну та В'єтнам.

В США білий фосфор використовується в артилерійських снарядах для створення диму, маскування руху військ та освітлення полів бою.

Проте, міжнародне право вимагає, щоб військові відрізняли військові об'єкти від районів, де можуть знаходитись цивільні.

Американські чиновники розповіли, що Пентагон пропонував надати Україні снаряди з білим фосфором у рамках кількох пакетів допомоги, включаючи недавній пакет, який був схвалений президентом щодо скорочення допомоги.

"Якщо це буде схвалено, оголошення з допомогою, ймовірно, не буде включати згадку про хімічну речовину, як це було зроблено з попередніми боєприпасами, що були надіслані в Україну, але не були оприлюднені", - пише NBC.

Однак двоє американських чиновників заявили пресі, що стигма, що оточує білий фосфор, та занепокоєння щодо можливих негативних наслідків для цивільного населення унеможливили адміністрації Байдена затвердити цю рекомендацію.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також