Переваги та недоліки позакореневого підживлення с/г культур

Переваги та недоліки позакореневого підживлення с/г культур
Переваги та недоліки позакореневого підживлення с/г культур

Позакореневе підживлення – важливий інструмент для досягнення продуктивного розвитку, підвищення урожайності різноманітних сортів та гібридів сільськогосподарських рослин. У зв’язку із погіршенням погодно-кліматичних умов та підвищенням цін на добрива, цей альтернативний спосіб внесення поживних речовин через листок набуває все більшої популярності. Все ж, використовуючи його, слід враховувати ряд важливих факторів:

  • фіто-санітарний стан посівів;
  • умови середовища зростання;
  • період внесення (весна, літо, осінь);
  • частоту обробок;
  • склад робочого розчину.

Тільки так можна досягти добрих результатів та очікувати позитивних змін у конкретному агроценозі.

То чому ж фермери та підприємці так полюбляють використовувати позакореневе підживлення? Для максимального розуміння цього питання слід розглянути всі сильні сторони такого способу внесення добрив. Отже, підживлення рослин шляхом обприскування живильними розчинами має ряд переваг:

  • Дає можливість с/г рослинам засвоювати елементи живлення, що мають низьку мобільність.
  • Запускає цілий спектр важливих для життєдіяльності фізіологічних процесів.
  • Підвищує продуктивність фотосинтезу.
  • Стимулює синтез вуглеводів, органічних кислот, біологічно активних речовин.
  • Активізує результативність роботи кореневої системи.

На превеликий жаль, позакореневе підживлення має і певні недоліки. Найголовніший серед них – тимчасовий, нетривалий ефект, який потрібно закріплювати періодичними повторними внесеннями добрив. Все ж існують певні способи підвищення ефективності таких регулярних підкормок. Це використання біодоступних та нетоксичних препаратів, правильне приготування робочого розчину, вдосконалення техніки розпилення (регулювання швидкості, точності, розміру частинок аерозолю). Ще один момент – вибір ефективного, дієвого добрива. Адже саме від нього і буде залежати здоров’я рослинних популяцій, якісні та кількісні показники урожайності. Тож до асортименту препаратів слід віднестись з максимальною відповідальністю: вивчити їх склад, час внесення, спектр дії, можливість використання для певних груп культур. Готувати робочі розчини у відповідності до інструкцій та дотримуватись правил розпилення.

Препарати української компанії «Майбутнє Будуємо Разом» мають збалансований склад (мікроелементи, гумінові та фульвокислоти, регулятори росту), малотоксичні, прості у використанні, актуальні для більшості с/г культур. Всі перелічені нижче позиції можуть успішно використовуватись у позакореневому підживленні, маючи свій спектр дії та певні властивості:

  • ДоброДІЙ Калій Актив – стимулює закладання великої кількості квіток, посилює тургор, покращує засвоєння азоту та заліза.
  • ДоброДІЙ Молібден Плюс – активізує симбіотичну азотфіксацію, покращує фотосинтез, сприяє накопиченню протеїнів у плодах, забезпечує продуктивний азотний та фосфорний обмін.
  • ДоброДІЙ Бор – сприяє ефективному запиленню квіток та продуктивному формуванню плодів, підвищує стресостійкість.
  • ДоброДІЙ Цинк-Мідь – покращує засвоєння макроелементів, зменшує стрес від дії гербіцидів, стимулює вкорінення, являється гарною профілактикою вилягання культур.
  • ОМД ДоброДІЙ – підвищує врожайність та якість насіння, посилює ферментацію мінералів ґрунту, підвищує фунгіцидну активність протруйника.

Позакореневе підживлення за участі перерахованих добрив є економічно вигідним та екологічно безпечним. Може бути застосоване у органічному землеробстві великими агрохолдингами та малими агропідприємствами. Сприяє швидкому та повному засвоєнню поживних речовин рослинами за рахунок точно визначеної кількості необхідних елементів живлення, що в подальшому стає визначальним фактором у покращенні показників урожайності.

Тому, не варто недооцінювати можливість впливу таким внесенням добрив на ефективність вирощування с/г культур. Адже з його допомогою можна отримати високі показники врожайності, стресостійкості та якості рослин.