Перезмінка в Антарктиці: українські дослідники прибули на «Академіка Вернадського» (фото)

Почалася перезмінка експедицій на антарктичній станції

21 березня на антарктичну станцію "Академік Вернадський" прибула 29-та українська команда дослідників, яка замінить попередню команду. Цю новину повідомив національний антарктичний науковий центр у своєму Facebook.

Зараз триває розвантаження криголама, яке займе кілька днів. Вамбата планується переправити на берег 50 тонн вантажів і 140 тонн пального для зимівлі. Всі ці речі будуть доставлені до станції моторними човнами від протоки Пенола до острова Галіндез, де знаходиться станція.

«Зокрема, були відібрані перші зразки фітопланктону для міжнародного проєкту з вивчення можливого поширення силіконів в Антарктиці», - поділилися науковці.

Експедиція вже розпочала проведення запланованих досліджень з біології, геології та геофізики. Команда відібрала перші зразки фітопланктону для міжнародного проєкту з вивчення можливого поширення силіконів в Антарктиці.

Українське судно "Ноосфера" з 29-ю учасниками вирушило з чилійського порту Пунта-Аренас до Антарктики 15 березня і досягло континенту всього за шість днів. Дослідники радіють, що дуже натуральний шлях, протока Дрейка, була спокійною під час їхнього переходу. Вони навіть жартують, що пройшли Дрейком як автобаном.