Період рекордів високих температур «зробив перерву» – кліматолог

Перерва у рекордних температур - кліматолог
Перерва у рекордних температур - кліматолог

Липень 2024: другий найспекотніший місяць в історії

Липень 2024 року став другим найспекотнішим місяцем в історії Землі, повідомляє програма Copernicus. Це перервало низку рекордів найвищих температур, які тривали протягом 13 місяців поспіль. Проте, це ще не означає, що загроза глобального потепління зникла. Про це повідомляє Euronews.

Середня температура в липні становила 16,91°C, що на 0,04°C нижче, ніж показник минулого року із абсолютним рекордом.

«Ще одна примітна характеристика липня цього року - це дві найспекотніші дні на планеті, котрі були зареєстровані експертами. Цей місяць можна назвати рекордсменом, навіть при трохи нижчій середній температурі порівняно з минулим роком», - каже Жюльєн Ніколя, кліматолог програми Copernicus.

Це перервало низку рекордів найвищих температур, які тримались 13 місяців поспіль. Однак експерти Copernicus вважають, що ще рано розслаблятися, оскільки різниця в 0,04°C замалий для того, щоб говорити про повний кінець глобального потепління.

«Наслідками глобального потепління ми зіткнулись не просто року тому, коли розпочалась ця безперервна низка рекордів. Ми спостерігаємо це вже кілька років, і те, що в липні 2024 року середня температура трохи знизилась, не означає, що ми подолали наслідки глобального потепління. Теплові хвилі та екстремальні погодні явища стали частішими до цієї низки рекордів і, на жаль, продовжуватимуться і надалі», - пояснює кліматолог програми Copernicus.

За словами кліматолога, високі температури останніх місяців можуть бути пояснені. Жюльєн Ніколя вказує на те, що це глобальне зігрівання збігається з розвитком феномену Ель-Ніньо в Тихому океані, який зазвичай призводить до підвищення температури поверхні океану і планети.

Проте феномен Ель-Ніньо припинився кілька місяців тому, і зараз в Тихому океані спостерігається нейтральна погода перед приходом Ла-Нінья, холодного аналога Ель-Ніньо, у найближчі місяці.

Буде важливо встановити, чи мають останні рекорди відношення до «переломного моменту або радикальних змін у кліматичній системі», додає кліматолог.

Варто відзначити, що спека має вплив на добробут населення. За даними Міжнародної організації праці, понад 70% всіх працівників у світі або майже 2,5 млрд людей страждають від екстремальних температур. Коли термометр піднімається вище 34°C, продуктивність праці знижується вдвічі.

Читайте також

Вода затопила пустелю Сахару (фото)
сьогодні, 17:34 83 переглянули
Пустеля Сахара під водою (фото)