ПФУ назвав причини, через які може відхилити заяву-розрахунок лікарняних

Фінансування на оплату лікарняних роботодавцю здійснюється Пенсійним фондом України на підставі поданої заяви-розрахунку, що містить інформацію про суми коштів, нарахованих застрахованим особам. При цьому іноді такі документи можуть бути відхилені.

Як повідомляє "Хвиля", посилаючись на повідомлення прес-служби ПФУ, причиною відхилення заяви-розрахунку може бути наявність помилок.

Найчастіше при заповненні заяви-розрахунку допускаються такі помилки:

  • неправильно заповнені реквізити страхувальника: місцезнаходження (зазначено не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
  • не внесено дані щодо належності застрахованої особи до пільгової категорії (наприклад, до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи);
  • невідповідність між набутим страховим стажем застрахованої особи (за останні 12 місяців) та тим, що зазначено у Реєстрі застрахованих осіб;
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Крім того, за заявами-розрахунками, які сформовані з паперових лікарняних, найчастіше невірно вносяться реквізити самого листка непрацездатності та/або інформація про застраховану особу.

У ПФУ зазначили, що причина відхилення заяви-розрахунку відображається у вигляді коментаря в особистому кабінеті страхувальника на веб-порталі.

При цьому українцям нагадали, що роботодавці, які з якихось причин не можуть користуватися електронним кабінетом на порталі ПФУ, можуть скласти заяву-розрахунок у паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру ГУ ПФУ.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли,  чи може роботодавець звернутись до ПФУ для перевірки обґрунтованості видачі працівникові листка непрацездатності.