Площа шести міст України. Стало відомо, скільки га дерев вирубано в Карпатах

Площа шести міст України. Загинуло багато дерев в Карпатах
Площа шести міст України. Загинуло багато дерев в Карпатах

Масова вирубка лісу у Карпатах: браконьєри нищать 1500 дерев

Закарпатська Держекоінспекція була повідомлена про масову вирубку лісу біля дороги на Буковель. Зловмисники знищили більше 1500 дерев без відповідних дозволів, що призвело до збитків на суму 32 млн грн. Про це повідомили журналісти у своєму розслідуванні(NGL.media).

За словами журналістів, подібні випадки масової вирубки трапляються в Карпатах занадто часто. Браконьєри вибирають найцінніші дерева та вивозять їх конями річковими руслами.

За даними розслідування, протягом останніх 20 років українська частина Карпат втратила 161 тис. га лісу - майже 10% загального лісового покриву. 80% знищених лісових масивів належать Держлісагентству, а решта перебувають під управлінням різних міністерств.

У статті зазначається, що втрата лісу у таких масштабах суттєво впливає на екосистему Карпат. Сільські райони стають вразливішими до ерозій, зсувів, повеней та вимирання місцевих видів тварин та рослин.

Журналісти закликають до прийняття нової версії закону "Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону", який був прийнятий у 2019 році. Введення мораторію на вирубку лісу було винятком для санітарних рубок та поступової рубки зрілих дерев.

Проте, введення заборони призвело до того, що лісники почали використовувати різні вихідні точки, щоб обійти закон та продовжувати незаконну вирубку. Недостатня жорсткість покарання також сприяє непокараності браконьєрів. Зараз зловмисників, які рубають ліс, карають згідно із статтею ККУ, але це не заважає їм продовжувати свою діяльність.

Читайте також