Почалася найбільша морська битва століття

7 жовтня 1571 року відбулася битва між флотами Священної ліги і Османської імперії біля міста Лепанто в Іонічному морі. Ця битва, відома як битва при Лепанто, називається найбільшою морською сутичкою XVI століття.

У другій половині XVI століття християнські держави середземноморського узбережжя постійно почували тиск Османської імперії. Іспанія, Венеція і Папство вирішили створити коаліцію, щоб протистояти османам. 25 травня 1571 року, урочисте підписання документу про створення "Священної Ліги" відбулося в римському соборі Святого Петра. Військове командування було покладено на Хуана Австрійського, брата короля Іспанії. Влітку розпочалися активні військові дії, з половиною військових витрат брав на себе Філіп II, Венеція - третину, а Папа - одну шосту.

Флот Священної Ліги був найпотужнішим і численним флотом, який коли-небудь бачила Європа. Шість галеасів стали головними позиціями флоту. Галеаси були великими гібридами галер і вітрильників з потужною артилерією та великим екіпажем. Вони були неприступними для абордажу і перевершували галери своєю вогневою потужністю. У складі християнського флоту було 206 галер з 84 тисячами членів екіпажу, а османський флот налічував близько 210 галер та 88 тисяч команди. Алі-паша Муедзінзаде очолював турецький флот.

Битва почалася 7 жовтня вранці в затоці Лепанто. Обидва флоти розгорнулися з чітко виділеними флангами і центром, що було характерно для гребних флотів. Понад п'ятсот кораблів зійшлися в бою. Загальний вогневий бій розпочався через годину і тривав протягом трьох годин. Галеасам вдалося потопити до 70 османських галер. У центрі битви розгорнувся найжорстокіший бій двох сотень кораблів, основними учасниками якого стали іспанський "Реал" і "Султана". На кораблях противника крестоносці рубали ворогів мечами, тоді як турки билися врукопашну і засипали їх стрілами. Битва завершилася перемогою ескадри дон Хуана Австрійського, який зайняв турецький флагманський корабель "Султан" і вбив Алі-пашу Муедзінзаде.

Розгром турецького флоту прискорила зрада християнських веслярів на деяких галерах. В результаті битви, Священна ліга здобула перемогу, затопивши 170 османських кораблів. Ліга втратила 10 галер і 10 тисяч воїнів було убито, а 21 тисяча поранено. Близько 12 тисяч християнських веслярів були звільнені. Проте, після смерті Папи Римського Пія V у травні наступного року, Священна ліга швидко розпалася.

6 серпня 1588 року Іспанська "Непереможна армада" почала битву з англійським флотом біля міста Кале во Франції. Ця історична битва закінчилася поразкою Іспанії, і лише 60 кораблів з третиною екіпажу змогли повернутися додому. Герцог Медіна-Сідонія повідомляє короля Філіпа II про поразку, а той каже: "Я направив Армаду на людей, а не на Божі вітри і хвилі".