Поет, перекладач, публіцист. 120 років із дня народження Миколи Бажана

Портрет Миколи Бажана в молодості
Портрет Миколи Бажана в молодості

9 жовтня 1904 року народився Микола Бажан - видатний український поет, який вдалося вижити під час репресій та зберегти свій поетичний талант.

Початок творчості

У дитинстві та юності Бажан був далекий від комунізму. Його батько був офіцером російської армії, а потім служив у армії УНР, а мати була з української шляхти. Бажан швидко став відомим поетом. Його твори помітили відомі поети Михайло Семенко та Лесь Курбас. У 1929 році вийшли друком його поема "Гофманова ніч" та цикл "Будівлі", що зробило його одним з найкращих поетів покоління.

У 1930-ті роки його звинувачували в поширенні "антирадянських" настроїв та причетністі до таких груп. Він погодився співпрацювати зі спецслужбами, але робив це неохоче та не виконував свої зобов'язання повністю.

Згодом він став відомим як один з провідних поетів СРСР. Його твори були пропагандою патріотизму та почуття національної гідності. Бажан був редактором газети "За Радянську Україну" та членом уряду Української РСР.

Отримання нагороди та політична кар'єра

У 1949 році Бажан отримав орден Леніна, найвищу нагороду УРСР. Він був також співавтором гімну Української РСР. Водночас, він приймав активну участь у політиці, став заступником керівника уряду. Бажан також зробив вагомий внесок у розвиток української культури та науки.

У пізніших роках Бажан був висунутий на Нобелівську премію, але відмовився від неї. Він розпочав політичну кар'єру свідомо, але згодом пошкодував свої дії і заявив про це публічно.

Цікаві факти про Бажана

  1. Його квартира була розташована в житловому будинку письменників у Києві;
  2. Він був редактором першого українського журналу про кіно;
  3. У своїх поезіях використовував псевдонім Нік Бажан.

Микола Бажан був видатним поетом, чиновником і активістом української культури, якого відомі уважають одним з провідних представників свого покоління. Він зробив великий внесок у розвиток української літератури та культури загалом.

Читайте також