Показ фільму «Росіяни на війні» у Торонто спричинив масштабні проукраїнські протести

Приклад Українського протесту проти російського фільму
Приклад Українського протесту проти російського фільму

18 вересня під стінами найбільшого залу Міжнародного кінофестивалю (TIFF) Lightbox у Торонто відбулися протести проти показу фільму російської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні". Про це повідомила українська кінопродюсерка Анна Паленчук у своєму Instagram.

Згідно з повідомленням, режисерка вийшла перед аудиторією після фінальних титрів і розповіла, як почала знімати фільм без згоди керівництва. Канадці аплодували та сміялись.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Anna Palenchuk (@anna_palenchuk)

Спочатку фільм планували показати на Торонто Міжнародному кінофестивалі, але після заяви України про його пропагандистський характер, його було виключено з програми. Організатори, однак, вирішили провести показ після завершення фестивалю, що спричинило нову хвилю протестів.

З звіту Паленчук випливає, що зала була напівпорожньою, оскільки багато квитків викупила українська громада. Протести проводилися під час показу, а учасники вимагали скасувати показ фільму.

Після показу Трофімова виступила перед глядачами, проте не згадала про Україну або воєнні злочини Росії, що спричинило додаткову критику з боку української спільноти.

Цей фільм також був показаний на Венеційському кінофестивалі і також спричинив критику з боку України. Міністерство закордонних справ України засудило показ фільму та закликало до його скасування в Торонто.

Нагадаємо, що фільм "Росіяни на війні" все ж буде показаний на Кінофестивалі у Торонто.

Читайте також