Поліція затримала хакера-самоучку, який організовував доступ до сайтів РФ

Затримання хакера-самоучки поліцією, організатора доступу до сайтів РФ
Затримання хакера-самоучки поліцією, організатора доступу до сайтів РФ

У Хмельницькій області кіберполіція викрила хакера, який створив та надавав доступ до російських сайтів. Унаслідок спільної роботи поліції, СБУ та прокуратури, діяльність онлайн-сервісу, що обходив санкції РНБО, була припинена.

28-річний хакер з Хмельницького, самостійно здобувши необхідні знання, створив VPN-сервіс, який надавав масштабний доступ до російського сегменту інтернету. Він орендував сервери в Німеччині, Франції, Нідерландах та РФ, а також облаштував серверне приміщення власну квартиру, щоб мати можливість налаштувати інтернет-трафік із тимчасово окупованими територіями України та російськими регіонами.

Правоохоронці провели обшуки та затримали хакера, під час яких вилучили докази його незаконної діяльності. Зараз проводиться аналіз вилучених пристроїв та розслідування можливої співпраці з російськими агентами.

Варто нагадати про атаку українських хакерів на ВДТРК, внаслідок якої були знищені документи та дані, що зберігалися на серверах, які використовувались для агресії РФ проти України. Також варто згадати про успішну кібероперацію українських розвідників, які зламали федеральний центр видачі цифрових підписів РФ.

Читайте також