Польща наповнює свій Пенсійний фонд завдяки українцям

Підприємства українців збагатили польський Пенсійний фонд на мільярди злотих

Завдяки українським робітникам та підприємцям Польський Пенсійний фонд отримав перший позитивний результат за останні п'ять років. Про це повідомив польський експерт Марек Сієрант у програмі «Еспресо».

«Українці постійно поповнюють наш бюджет. Компанії, що відкрилися в Польщі, підтримують наш пенсійний фонд. Це приносить від 15 до 20 млрд злотих щороку, що складає 0,5% польського ПДВ. Українці також активно розвивають внутрішній ринок, підвищують показники економіки», - розповів Сієрант.

Згідно з експертом, українські біженці та мігранти позитивно впливають не тільки на економіку Польщі, але і на демографію країни.

«У нас досить негативна демографічна тенденція. Але завдяки праці українців, які платять податки, ми спостерігаємо позитивну динаміку. Це перший раз за останні 5 років», - додав він.

За даними консультаційного центру «Дія.Бізнес», у 2023 році українці зареєстрували в Польщі понад 30 тисяч нових компаній, які складають 10% усіх зареєстрованих підприємців щодо цього періоду. Найчастіше українські підприємства засновують у Варшаві, Кракові та Вроцлаві.