Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон: причина

Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон: причина

Польща запровадила нові правила пропуску вантажного транспорту з України

З початку липня 2024 року на польсько-українському кордоні загострилася ситуація через вимогу польської сторони до українських перевізників мати спеціальні дозволи на міжнародні вантажні перевезення. Це призвело до зупинки пропуску транспорту без відповідних документів.

Таку інформацію оприлюднив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач на своїй сторінці у Фейсбуці.

Головним документом, який вимагають польські прикордонники, є дозвіл Європейської конференції міністрів транспорту (ЄКМТ) – це багатосторонній дозвіл, що дає право на безперешкодне пересування серед 44 країн-членів організації.

За словами Деркача, такі дії польської сторони суперечать угоді про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, яка набула чинності 20 червня. Поки що існує перехідний період до 10 липня.

Українська сторона вважає, що ситуація виникла через комунікативні проблеми в Польщі, зокрема між прикордонними службами та Міністерством інфраструктури. Деркач підкреслив, що наразі водіям не потрібні дозволи на двосторонні перевезення, і ця ситуація потребує негайного вирішення.

Європейська Комісія вже втрутилася у конфлікт та намагається знайти компромісне рішення.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українок почнуть навчати водити автобуси та вантажівки через мобілізацію та дефіцит кадрів.

Читайте також: