Польща попередила про перекидання техніки до кордону з Росією

Перекидання військової техніки в Польщі на кордон з Калінінградською областю

Командування Збройних сил Польщі повідомило у соцмережі Twitter про масове перекидання військової техніки на північ країни, зокрема в район кордону з Калінінградською областю. Переміщення військових пов'язано з проведенням навчань НАТО Steadfast Defender 2024. Поляків закликають бути обережними на дорогах при зустрічі з військовими колонами.

«Кульмінація відбудеться в період з 4 по 6 травня в районах Західно-Поморського, Поморського та Вармінсько-Мазурського воєводств», – зазначено у повідомленні командування.

НАТО проводить найбільші з часів холодної війни навчання Steadfast Defender 2024 з лютого до травня. Участь у них бере близько 90 тисяч військовослужбовців з країн Альянсу. Метою цих навчань є удосконалення захисту від супротивників та швидке розгортання сил.

Навчання Arrow 24 в Фінляндії

Сухопутні війська Фінляндії розпочали щорічні військові навчання Arrow 24 на полігоні Ніінісало. Метою цих маневрів є відпрацювання взаємодії між союзниками та підвищення готовності до прийняття міжнародної допомоги. У навчаннях беруть участь близько 2250 фінських солдатів, з них 1850 - строковики, а також 500 одиниць транспорту фінських Оборонних сил. У маневрах також беруть участь солдати з інших країн НАТО, таких як Велика Британія, Латвія та Естонія. Загальна чисельність міжнародних військ становить 300 осіб.

Навчання триватимуть до 14 травня. Росія назвала ці навчання провокаційними і стверджує, що вони збільшують ризик військових інцидентів. Колишній посол Фінляндії в Москві Ханну Хіманен вважає реакцію Росії дезінформацією і пропагандою.