Польща розслідує можливе російське шпигунство в ЄС

Виявлено мережу організації проросійських ініціатив у країнах ЄС

Працівники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) повідомили, що зловили мережу, яка організовувала проросійські ініціативи та медіакампанії у країнах Європейського Союзу проти ЄС та України. За інформацією видання Onet, німецьке агентство

У результаті було задокументовано діяльність, спрямовану на організацію проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС. Метою була реалізація зовнішньополітичних цілей Кремля, зокрема послаблення позицій Республіки Польща на міжнародній арені, дискредитація України та іміджу органів ЄС

У середу, 27 березня, співробітники ABW провели обшуки у Варшаві та містечку Тихи у ході розслідування шпигунської діяльності на користь Росії проти держав та органів ЄС. Під час обшуків було вилучено 48,5 тисяч євро та 36 тисяч доларів. За даними речника міністра-координатора спецслужб, ці дії є результатом розслідування, завершеного обвинувальним актом від 19 січня 2024 року, під час якого були зібрані докази проти громадянина Польщі, підозрюваного у шпигунстві на користь російських спецслужб.

Окрім того, ABW повідомила, що мережа запустила міжнародний веб-сайт "Голос Європи", на якому публікувалися матеріали з проросійським підтекстом. Міністерство закордонних справ, Міністерство збройних сил і Viginum раніше представили висновки розслідування мережі інформаційних порталів, спрямованих на території, окуповані Росією, а також Францію, Німеччину та Польщу. Мережу називають "Порталом Комбат" і вона розповсюджує проросійський контент з метою дезінформування та поділу суспільних дебатів.

Парламент Європейського Союзу ухвалив резолюцію, в якій засуджує неперервні спроби Росії підірвати європейську демократію та висловлює серйозне занепокоєння щодо цього. Також Естонія оголосила про затримання 10 можливих агентів Росії, які мали задіяною дестабілізувати ситуацію в країні.