Польща змінила умови допомоги українським біженцям

Українські біженці в Польщі
Українські біженці в Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу українцям, які постраждали від збройного конфлікту на їхній території. Згідно з цією поправкою, термін легального перебування українських біженців у Польщі продовжено. Про це повідомили в пресслужбі канцелярії президента Польщі.

Нова поправка передбачає, що українці зможуть законно перебувати в Польщі до 30 вересня 2025 року. Це значить, що вони продовжать мати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат протягом цього періоду.

Додатково, новий закон передбачає виплату допомоги на виховання дітей та допомоги на початок нового життя залежно від того, чи вчиться дитина в польському закладі освіти. Також встановлюється 36-місячний максимальний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, для отримання номера PESEL українцям потрібно мати дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR слід подавати «негайно після прибуття» до Польщі.

З 1 липня громадяни Польщі, які приймають українських біженців в особливо складній ситуації, зможуть отримати фінансову підтримку на підставі договору з місцевою владою.

У той же час, приватні орендодавці з 1 липня вже не отримуватимуть пільг, пов'язаних із компенсацією витрат на проживання та харчування біженців. Крім того, будуть визначені конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Зазначимо, що польський парламент ухвалив ці поправки до закону в травні 2024 року.

Читайте також