Польщі потрібні українці: кількість роботи для іноземців зростатиме

Графік за зростанням іноземних працівників в Польщі
Графік за зростанням іноземних працівників в Польщі

У майбутньому зростатиме потреба у Польщі у іноземних працівників через скорочення кількості робочої сили у країні. Тому компанії наголошують на важливості спрощення процедур найму співробітників з третіх країн та скороченні часу оформлення документів. Про це повідомляє портал etransport.pl.

За останні 10 років кількість іноземних працівників, зареєстрованих у Системі соціального страхування (ZUS), значно зросла. Особливо швидко збільшується кількість громадян із країн, які не входять до Євросоюзу.

«Іноземні працівники відіграють важливу роль на польських підприємствах. За останні 10 років кількість іноземців, зареєстрованих у польському ZUS, зросла удесятеро. Це свідчить, наскільки великий масштаб іноземних робітників на польських підприємствах. Аналогічно ми бачимо значне зростання кількості іноземців серед трудящих, оскільки за 10 років цей відсоток збільшився з менш ніж 1% до 6,5% цього року», - вважає віце-президентка правління Gremi Personal Кароліна Шлешинська.

За даними Центрального реєстру застрахованих осіб, кількість іноземних громадян збільшилася зі 184,2 тис. у грудні 2015 року до майже 1,13 млн у грудні 2023 року. Це більше як шестиразове збільшення числа іноземців. Найбільшу кількість іноземців з-за меж ЄС складають українці (759,4 тис.), білоруси (129,4 тис.), грузини (26,2 тис.), індійці (20,5 тис.) та молдовани (14,8 тис.).

За даними звіту Польського економічного інституту, трохи більше чверті польських компаній наймають іноземців, найчастіше громадян України, через нестачу польських працівників на ринку праці. Однак підприємці скаржаться на складні процедури прийому на роботу іноземців.

«Процес працевлаштування іноземців сьогодні непростий і пов'язаний з багатьма проблемами. Необхідно встановити прості та передбачувані декларації з юридичних питань для ефективного утримання іноземних співробітників, оскільки органи державної влади трактують ці правила по-різному», - коментує Кароліна Шлешинська.

Процедура працевлаштування для іноземця

Роботодавець, який має намір прийняти на роботу іноземця з країни, що не входить до ЄС, повинен отримати дозвіл на роботу або тимчасове проживання та роботу. Процедура працевлаштування іноземця залежить від країни походження, але існує спрощена процедура для громадян України, Молдови, Грузії та Вірменії.

Однак, є проблеми з отриманням віз та тривалістю процесу оформлення документів, що негативно впливає на бізнес. Необхідно встановити однозначні та швидкі процедури для отримання різних дозволів та забезпечити їх чіткість та прозорість.

Польща є однією з найпопулярніших країн для українських трудових мігрантів, і для легальної праці в країні важливо знати положення польського трудового законодавства та права працівника.

Читайте також