Польська пенсія: чи вистачить одного дня роботи у Польщі, щоб оформити виплату

Польська пенсія: один день роботи
Польська пенсія: один день роботи

Українці в Польщі можуть отримати пенсію при мінімальному трудовому стажі

Згідно з повідомленням Управління соціального страхування Польщі (ZUS), українцям, які працюють в Польщі, надається можливість отримати пенсію, навіть якщо вони мають лише мінімальний трудовий стаж. Для цього необхідно опрацювати та сплатити внески хоча б один день. Проте варто зазначити, що така пенсія значно відрізнятиметься від мінімальної.

Згідно зі статистикою, система пенсійного забезпечення у Польщі передбачає вихід на пенсію у 60 років для жінок і 65 років для чоловіків. Головною умовою для отримання пенсії є сплата внесків до фонду соціального страхування. Розмір майбутньої пенсії залежить від суми сплачених внесків та їх тривалості.

У разі мінімального трудового стажу, пенсійні виплати можуть бути дуже низькими. Це обумовлено тим, що сума внесків буде поділена на середню тривалість життя на пенсії. Для отримання мінімальної пенсії у розмірі 1588,44 злотих (приблизно 13 600 гривень) необхідно мати значно більший трудовий стаж: 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Під час розрахунку пенсії ZUS враховує кілька факторів, таких як внески на пенсійне страхування, початковий капітал за періоди до 1999 року, а також кошти на субрахунку в ZUS. Усі ці показники визначають підсумковий розмір пенсійних виплат.

Крім того, українці, які працюють в Польщі, можуть отримати ще один вид виплат.

Читайте також