Польські фермери у розпачі: через воєнний стан українці не приїдуть на збір полуниці

Польські фермери зіткнулися з проблемою нестачі працівників для збору врожаю полуниці. Кількість садів збільшується, але кількість працівників залишається незмінною. Це може серйозно позначитися на економіці країни. Власник агентства з працевлаштування Czarston Цезарій Сигоцький стверджує, що сезонні працівники стануть дедалі більшим дефіцитом: "Якщо не буде заморозків та інших аномалій, на кущах залишиться 40% плодів".

Проблема полягає у тому, що молоді підлітки та старші чоловіки не підлягають мобілізації. Працівники з Азії та Африки також не вирішують проблему, оскільки їм цікаві лише документи та можливість поїхати до Західної Європи. Фермери вважають, що без працівників з України економіка, сільське господарство та промисловість Польщі стикнуться з труднощами.

Нагадаємо, що більшість поляків не підтримують блокування кордону з Україною аграріями та вважають їхні вимоги несправедливими. Головний редактор журналу Krytyka Polityczna Славомір Сєраковський наголошує на тому, що преференції для фермерів виглядають несправедливими для всього польського суспільства.

За даними, більшість роботодавців у Польщі високо цінують українських працівників за їхню адаптивність та працьовитість. Однак самі поляки почали гірше ставитися до працівників з України.

Читайте також:

  • Чому польські фермери обрали кордон України?
  • Блокада кордону. Активістка пояснила, чому українці у Польщі не протестують