Польський суддя втік до Білорусі та попросив політичного притулку

Польського суддю Томаша Шмідта назвали політичним біженцем, оскільки він втік до Білорусі та звернувся до Лукашенка з проханням про притулок. Він заявив, що висловлює протест проти політики влади Польщі, яка, на його думку, веде країну до війни. Суддя також заявив, що перебуває в Мінську, щоб розповісти правду про відносини між Польщею, Білоруссю та Росією.

На пресконференції в Білорусі Шмідт підписав заяву про відставку з посади судді, яку вважає протестом проти політики Польщі. Він також звернувся до Лукашенка з проханням про опіку та охорону.

Кримінальне провадження проти Шмідта

Прокуратура Польщі розпочала кримінальне провадження проти Шмідта за роботу на іноземну розвідку або шпигунство.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив здивування цією інформацією і заявив, що, можливо, хтось причетний до політичних кампаній під час попередньої каденції влади.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що чекатиме звіту спецслужб про дії Шмідта, і поставив під сумнів діяльність судді.

Прокуратура Польщі підтвердила відкриття кримінального провадження проти Шмідта згідно з статтею 130 частини 2 Кримінального кодексу.

Один дзвінок Путіна до Шойгу може припинити війну з Україною "за п'ять хвилин", – заявив міністр закордонних справ Польщі.