Помер науковець та колишній народний депутат Тарас Процев’ят

Фото Тараса Процев'ята
Фото Тараса Процев'ята

У 63 роки життя помер Тарас Процев'ят - український діяч, науковець та народний депутат другого скликання. Про це повідомили з Верховної Ради України.

Тарас Процев'ят був різносторонньою особистістю та справжнім патріотом. Він був членом Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, кандидатом історичних наук, членом президії Головного проводу Конгресу Українських Націоналістів та заступником голови Київської міської організації Товариства "Меморіал" імені Василя Стуса, йдеться у повідомленні.

Тарас Процев'ят пішов із життя після тривалої хвороби. Про це написав на своїй сторінці у ФБ український політик і громадський діяч Михайло Ратушний.

Ратушний зазначив, що Тарас Процев'ят стояв біля початків процесу повернення ОУН (бандерівців) в Україну з діаспори, був серед членів-засновників Конгресу Українських Націоналістів, депутатом Верховної Ради України ІІ скликання, активістом Товариства Лева, Меморіалу та брав участь у врятуванні сім'ї Джохара Дудаєва з охопленої вогнем Ічкерії.

Що відомо про Тараса Процев'ята

Тарас Процев'ят народився 12 серпня 1962 у Львові в сім'ї інженера-геолога Івана Михайловича та співачки, викладачки Львівської консерваторії Марії Іванівни Процев'ятів.

Він закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту і мав кандидатську дисертацію на тему: "Розвиток сільського житла Українських Карпат".

У 1989-1994 роках Процев'ят працював науковим працівником відділу етнографії Інституту народознавства НАН України та був експертом з наукових питань газети "Шлях Перемоги".

Він також був членом Конгресу українських націоналістів і працював в Головному проводі Конгресу Українських Націоналістів. Тарас Процев'ят був народним депутатом України другого скликання з 1994 по 1998 рік і був членом Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Він також був заступником голови Київської міської організації Товариства "Меморіал" імені Василя Стуса і брав участь у роботі Спілки архітекторів України і Наукового товариства імені Шевченка.

Тарас Процев'ят є автором багатьох наукових та науково-популярних праць.

Читайте також