Помер Патріарх Української греко-католицької церкви

7 вересня 1984 року на 92-му році життя в Римі помер Патріарх Української греко-католицької церкви Йосип Коберницький Сліпий.

Поховали його в Соборі св. Софії. Заповідав перевезти й перепоховати своє тіло в Україні. 1992-го його волю виконали й перепоховали в Соборі св. Юра у Львові.

Йосип Сліпий народився в багатодітній родині в селі Заздрість на Тернопільщині. Мав сільське прізвисько "Сліпий".

Велику роль у становленні Йосипа Сліпого відіграв митрополит Андрей Шептицький. Вони зустрілися 1911 року, коли Йосип вступив до Львівської духовної семінарії. Митрополит побачив природні обдарування студента й послав його навчатися до австрійського Інсбрука.

Андрій Шептицький повернувся з ув'язнення в Росії 30 вересня 1917-го й висвятив Йосипа Сліпого на священника в Унівській лаврі. Митрата Йосипа Сліпого митрополит Шептицький висвятив таємно на єпископа 22 грудня 1939 року під час першої радянської окупації Західної України. Він дістав право наступництва з титулом архієпископа Серрейського.

Акт відновлення Української держави Йосип Сліпий підтримав 30 червня 1941-го.

11 квітня 1945 року його ув'язнила радянська влада й засудила на вісім років важких робіт. За рік під тиском репресій "самоліквідували" Українську греко-католицьку церкву.

Загалом Йосип Сліпий відбув 18 років заслання в таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі. У тюрмах довго хворів. Називав роки ув'язнення втраченими. Кілька разів йому ламали руки, ноги. Мав низку хвороб, обморожені кінцівки.

"А чи стала вільною церква?" - питав, коли отримав документ про свободу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Завдяки впливовим особам і клопотанню папи Івана XXIII митрополита Йосипа Сліпого звільнили з ув'язнення. 9 лютого 1963-го прибув у Рим і жив у Ватикані.

4 вересня 2020 року Папа Бенедикт XVI став найбільшим Папою-довготжителем. Йому тоді виповнилося 93 роки, чотири місяці й16 днів. Він перевершив Папу Льва XIII, який помер 1903-го.